Select Page

Амонякът се оказва, че е сред най – достъпните начини да се радваме на чист и блестящ дом. Макар да не е напълно безвреден като съставка за употреба вътре в дома, амонякът е много по-неагресивен от множество синтетични почистващи средства. Той притежава по – силна почистваща сила спрямо сода и оцет, например, но бъдете внимателни с него и никога не го смесвайте с белина или препарати с хлор, защото може да предизвика задушлива миризма и опасни изпарения.

Когато чистите с амоняк, задължително носете ръкавици и проветрявайте стаите и местата, където третирате с амоняк. И не забравяйте да го съхранявате на безопасни и недостъпни за деца места. По-долу даваме идеи и съвети как да го използвате.

  1. Кристал – почистете матовите повърхности на кристалните съдове с разтвор от няколко капки амоняк и 2 чаши топла вода. Изтъркайте с мека кърпа, която сте потопили в разтвора или с четка. Изплакнете и подсушете с мека суха кърпа.
  2. Фурна – нагрейте фурната до 65 градуса и я изключете. Поставете върху решетката пълна наполовина чаша с амоняк. На долното ниво сложете тенджера с вряща вода. Затворете вратичката на фурната и оставете течностите през нощта. След 8-9 часа може да почистете повърхностите с кърпа, като я потопите в амоняка и избършете с препарат за съдове и топла вода. Не използвайте за газови фурни. Подвижните скари от фурната можете да почистите от мръсотията като ги накиснете в съд, в който сте смесили топла вода и половин чашка амоняк. Изчакайте да покиснат 20 – 30 минути. При нужда използвайте по-груба гъба, изплакнете и подсушете.
  3. Килим и тапицерия – смесете 1 чашка амоняк и 2 литра вода и нанесете с гъба директно върху замърсените части. Изчакайте да изсъхне напълно и ако се налага повторете. При силно замърсяване може да използвате директно върху материята. Избършете с влажна кърпа.
  4. Фаянс, теракот – за да ги почистите и дезинфекцирате, смесете 1 чаена чаша амоняк с 4 л вода в кофа и с помощта на гъба или парцал, изтрийте. Ако са много замърсени, използвайте мека четка.
  5. Премахнете петна по дрехите – обработете замърсените части на тъканите с амоняк, изчакайте да подейства няколко минутки и пуснете в пералнята. Можете да премахнете немазни петна от тъканите в стаята с малко смес от амоняк, вода и препарат за съдове. Поставете сместа в спрей бутилка и обработете зоните с петна. Изчакайте течността да подейства 2-3 минути и изплакнете с вода, най-добре топла.
  6. Прозорци – винаги следвайте указанията от етикета на продукта, но правилото 1:3 (1 част амоняк и 3 части вода) би било валидно за тази манипулация.
  7. Бижута – ако златните, сребърните, диамантните или платинените бижута са загубили своя блясък, смесете шест части топла вода с една част амоняк в купа и ги пуснете вътре за 15 минути. Извадете ги с ръкавица и полирайте бижутата с мека кърпа без власинки
  8. Миризми – миризма от изгоряла храна или боя ще премахнете лесно като поставите няколко чинийки с амоняк в стаята. Скоро от миризмата няма да има и помен.

Вижте нашите предложения за препарати с амоняк на www.yosial.com

И все пак, бъдете внимателни: изпаренията от амоняка може да дразнят кожата, очите, гърлото и белия дроб. Особено чувствителни към него са хората с астма. Когато амонякът се смеси с избелващи средства на основата на хлор (натриев хипохлорит) се получава изключително отровен газ хлорамин.