Select Page

Намирането на перфектните дънки не е лесна задача и когато се справим с нея, ние бихме искали да задържим колкото се може повече техния оригинален цвят.  Тук идва и въпроса: колко често трябва да перем любимия си деним: след всяко носене, един път седмично или когато вече не можем да отстраним с ръка остатъците от храна.

Неспирното търсене

Нашето тяло е един истински храм и би следвало да бъде царски облечено. Разбира се, не винаги съумяваме да намерим перфектното облекло и дори след 3 часово двоумене, не сме сигурни, дали тези дънки биха ни паснали добре – дали цвета е най-подходящия за нас, дали ни правят по-слаби и т.н. След като обаче сме намерили “нашите” дънки, много от хората започват да ги носят ежедневно, само и само, за да бъдат с тях и забравят за пералната машина.

Златното правило: веднага след покупката, всяко ново облекло трябва да се изпере веднъж поради химически остатъци от производството.

Категория N 1

Като цяло, трябва да разделим панталоните на две различни категории. Номер едно са класическите дънки, които са с малко или без еластичен материал и лесно се адаптират към тялото ви. Спокойно можете да ги перете веднъж на три месеца. Здравият материал на дънковата тъкан е проектиран да издържа на търкания и малките петна се отстраняват успешно само с влажна кърпа. Ако се чувствате зле и се страхувате от бактерии и миризми, може просто да поставите материала във фризера за една нощ и да убиете всички микроби. Ако е необходимо, можете да проснете любимата си дреха на балкона или терасата и да я поставите отново на следващия ден.

Категория N 2

В категория 2 са класифицирани дънки, които са от разтегателна материя. Те имат високо съдържание на еластан и се разтягат малко повече след неколкократно носене. Поради тази причина трябва да се поставят в пералната машина по-често. Но трябва да внимавате и тук: прекалено честото пране може да повреди материала и цвета, да причини избледняване и “преоразмеряване”.

Как да изперем любимите си дънки правилно, за да останат “топ” колкото се може по-дълго? Ето и нашите съвети:

  • Свежест без пране: закачете дънките в банята, когато вземате дълъг горещ душ. Това действа като леко почистване с пара (и дънките ще  миришат малко на вашия душ гел);
  • Спокойно може да изперете дънките “на ръка”. За да направите това, поставете дънките в студена (до леко топла) вода за един час и добавете малка чаша оцет (безцветен, дестилиран за домакинството). Оцетът е не само естествен препарат за почистване, но и предпазва цвета на дънките от изхабяване. Не се плашете от миризмата на оцет: Малко преди панталоните да изсъхнат, ароматът би трябвало да е вече изчезнал. Нямате ли оцет, кратко накисване и изпиране с леко намачкване в сапунена вода е напълно достатъчно.
  • Важни правила при пране в пералната машина: обърнете дънките и в идеалния случай перете с други дънки (но не повече от четири и не твърде различни цветове). Това предпазва дънките (и другото пране) от обезцветяване и “материални щети”, които могат да бъдат причинени от прекомерно триене или заплитане в машината;
  • Този, който не иска да се откаже от пералната машина, трябва да спазва следните правила: Най-добре е да не се използват никакви перилни препарати (препарат за бебешки дрехи или само за цветно пране) – повечето перилни препарати съдържат белина или оптични избелители *. И: без омекотител за тъкани! Той променя еластичността. Като алтернатива на омекотителя за тъкани можете да сложите малко оцет в отделението за омекотител.
  • И: Горещата вода кара дънките да избледнеят и дори да се свият. Затова изберете студения цикъл – най-много  на 30 градуса;
  • Как да сушим правилно дънките: първото правило е: никога в сушилнята! Навън е супер – просто използвайте закачалка и ги оставете да изсъхнат (за предпочитане са проветриви места без пряка и силна слънчева светлина). В случай, че ги искате изгладени – обърнете ги (!). Внимавайте с температурата на гладене – чистият памучен плат поема добре високи температури, но при съмнения, гладете през леко навлажнено памучно парче плат. Още по-добре би било да се носят, без да са изгладени, защото гънките изчезват след кратко носене;
  • Разбира се, както и при всички други облекла, преди да изперете, погледнете етикета и вижте какво препоръчва производителят.

 

* Потърсете ни при въпроси, кои перилни препарати биха била удачни за Вашето пране.

(Текст: Бранимир Георгиев)