Select Page

Маслиновото масло или  както се среща в по-стари  български източници – дървено масло се извлича от плодовете на маслиновите дръвчета (от лат. Olea Europea). Използва се предимно в хранителната индустрия, но също така намира приложение и в козметиката, фармацията и др.

Зехтинът е един от националните продукти на южните страни – Турция, Гърция, Италия и Испания, бидейки част от т. нар. средиземноморска диета.  Интересен е факта, че през древността (вкл. и у нас) се е използвал за осветяване (с маслени лампи) на храмове и джамии, а също при извършване на християнски и юдейски обреди. Църковно-славянското название на зехтина е „елей“.

Срокът за съхраняване на зехтина в метални опаковки е 3 – 4 години, а в бутилки – 1 година. Лесно се фалшифицира. Когато истински зехтин се съхранява при ниски температури, той става по-гъст и се получава естествена утайка (която при затопляне изчезва), докато другите мазнини не променят състоянието си. Съхранява се на сухо и тъмно място, при температура около 20 °С.

От видовете зехтин (Extra virgin, Virgin, lampante, Olive oil, Pure olive oil,  рафиниран зехтин), ще се спрем на ползите от т. нар. екстра върджин или полученият от първото студено пресоване зехтин. Смята се, че той е най-качествен и най-здравословен, защото в него биват съхранени всички полезни свойства и това е първото масло, което се извлича от маслините. Неговата киселинност е ниска между 0,8% и 1%. Полезен е както за стомашно-чревният тракт, така и за сърцето и кожата. Съдържа витамин Е, олеинова (маслена) киселина, полифеноли и антиоксиданти, които забавят стареенето на клетките, костите и кожата, допринася за регулирането на холестерола, като предпазва от сърдечен удар, предотвратява появата на стомашна язва, спомага за растежа на децата, и регулира секрецията на жлъчката. Освен това има данни, че предотвратява рака. Разгледайте нашите предложения на италиански, а скоро и търски зехтини.

Маслиновото масло се използва като ключова съставка в производтсвото на сапуни, кремове, лосиони, шампоани и други козметични продукти.

Но може също така да се използва самостоятелно за овлажняване и подхранване на суха кожа и напукани устни, за укрепване на слабите и крехки нокти, за възстановяване и разкрасяване на косата и скалпа. Всъщност, зехтинът предлага чудесна алтернатива на козметиката, която е пълна с химикали и често приключва с увреждане на кожата, оставяйки я суха и раздразнена. Вместо това зехтинът може да се използва за хидратиране и почистване на кожата.

Използването на зехтин за кожата ви може да бъде толкова просто, колкото да приложите и масажирате екстра върджин зехтин с ръцете си, а след това да го измиете с намокрена с гореща вода кърпа. Топлината на водата отваря порите на кожата и им позволява да отделят мъртви клетки и други примеси, които след това се отстраняват удобно с кърпа. Използвано от древните гърци и римляни като естествен овлажнител на кожата по няколко пъти на ден – преди и след къпане, то е придавало по-здравословен вид, което от своя страна
. Поради тази причина хората се къпят и овлажняват цялото си тяло с масло поне веднъж на ден, за да развият по-здравословен вид. Тези със суха коса и кожа са се смятали за мръсни.

Лятото е в разгара си, а с него и неприятните слънчеви изгаряния. Как зехтинът може да влезе в употреба?

Маслиновото масло съдържа полифенолни съединения, които действат като антиоксиданти. Тези съединения помагат за предотвратяване и възстановяване на увреждания на кожата, причинени от случайно излагане на слънце. Увреждането на кожата е свързано с разрушителната активност на свободните кислород-радикали, произведени от кожните клетки. Полифенолните компоненти на маслиновото масло са сравнени с някои други традиционни антиоксиданти, като токофероли, използвани от козметичната и фармацевтичната промишленост за предпазване от увреждане на кожата. Резултатите показват, че полифенолите имат най-висока активност като акцептори на радикали.

Както се споменава в някой старогръцки текстове, защитният ефект на маслиновото масло често се използва като балсам за кожата. Няколко малки научни изследвания подкрепят това. Внимание: това не означава, че е безопасно да се използва зехтин като слънцезащитен крем. Без значение какво поставяте върху кожата си, излагането на слънце в крайна сметка ще състари и увреди кожата. Избягването на слънцето, носенето на защитно облекло или поне използването на по-нови слънчеви блокери биха били по-ефективни.

Зехтин и дерматологичната му употреба
Маслиновото масло може да се използва при суха кожа, измиване на тялото, срещу защита от слънце, бръчки, лечение на екземи, зимна алергия, свързана със сърбеж, къдрава коса или като обикновен овлажнител, почистващ препарат за лице, маски за коса.

Ниската честота на рак на кожата сред хората от Средиземноморието (въпреки силното слънце) и нейният добре познат антиоксидантен ефект са донесли международно признание за маслиновото масло за грижа за кожата. Също така кожата и косата, почистени със сапун от зехтин, запазват влагата, издръжливостта, гъвкавостта и яркостта. Навсякъде дерматолозите препоръчват зехтинни сапуни за суха и чувствителна кожа. Нарастващата популярност на тези нежни, хидратиращи сапуни е довела до нов поток от производителите на сапуни, извън Средиземноморския пръстен, използващи много от древните методи с местните реколти от маслини. Такъв е и сапуна от серията на немския производител Капус – с маслиново масло, който може да закупите от сайта ни.

Съвети:

  • не купувайте зехтин в пластмасови опаковки- зехтинът трябва да е в метална или тъмна стъклена бутилка. Първата предпазва най-дълго продукта. Ако опаковката е стъклена, тя трябва да е тъмна, защото светлината буквално „убива“ зехтина. При прозрачна стъклена бутилка, зъхранявайте маслото на тъмно.
  • проверете при възможност цвета на зехтина  – той трябва да е със златист или зеленикав цвят. Кафеникав е недопустим.
  • прочетете или се информирайте за киселинността на продукта – при екстра върджин зехтина тя не трябва да надвишава 1%. Средната стойност е около 0,7% – 0.8%.
  •  Характерно за испанските, турските и италианските зехтини е техният тежък и натрапчив вкус с горчив послевкус, а за критските – лек и ненатрапчив. Разбира се, има и изключения като се има предвид факта, че за удовлетворяване на всеки вкус, производителите пускат на пазара различни видове.
  • Рафинираният зехтин има по-висока точка на опушване, сравнено с нерафинираният, студено пресован зехтин, който има относително ниска точка на опушване — 165-190°C, деградира повече от други мазнини, когато е изложен на висока температура.

А Вие какъв зехтин имате в кухнята? Използвате ли няколко вида?