Select Page

Какъв прах да използваме: течен или на гранули?

Има много различни мнения за по-добрия перилен препарат. Някои се кълнат в течните препарати, а други използват само малките перлички. Но каква е разликата между двата вида детергенти и какви са плюсовете и минусите? Ще се опитаме да изясним тези въпроси в статиятата по-долу.

Течен перилен препарат

Предимства

Течните препарати имат предимството, че са лесни за дозиране и не се разпиляват из цялата баня. Друго предимство е, че те не оставят петна върху дрехите. Това се вижда най-лесно върху тъмните дрехи и дънки. Причината за това е, че течните детергенти не съдържат избелващи средства. В резултат на това силата на цвета се запазва за дълго време, особено при цветното пране и тъмния текстил.

Недостатъци

Това, което се счита за предимство от една трана, от друга може да се брои като недостатък. Тъй като течния препарат не съдържа белина, петната, причинени например от чай, кафе, червено вино, зеленчуци и плодове, може да не бъдат отстранени толкова добре. В допълнение, бялото пране може да „посивее“. Въпреки че течните перилни препарати, съдържат оптически избелители, те не осигуряват сравнимо качество на чистота.

Друг недостатък се свързва с околната среда, тъй като тя бива обременена в по-голяма степен от течните препарати. Причината за това се крие в повърхностно активните вещества, които заменят белината и служат като агент, омекотявайки водата. От 2005 г. насам, в законодателството на ЕС е изрично записано, че съдържащите се в перилните и почистващи препарати ПАВ трябва да бъдат напълно биоразградими. Разглеждайки този закон по-задълбочено, става ясно, че се предвижда само, повърхностно активните вещества да могат да се разпаднат в рамките на 28 дни. През това време, тези вещества реално замърсяват околната среда.

Последният недостатък на течните перилни препарати, е че съдържат консерванти, за да са годни по-дълго време. Тези обаче първо замърсяват околната среда и второ биха могли да предизвикат алергии при чувствителни хора. Затова консервантите трябва винаги да бъдат обозначени на етикета на детергентите.

Прах за пране

Предимства

За разлика от течните перилни препарати, праха за пране не се нуждае от консерванти, тъй като съдържа белина, прането остава бяло и всички други петна се отстраняват лесно. При високи температури на измиване от 60 градуса, те също действат срещу бактериите и ги убиват.
За страдащите от алергии хора, прахът за пране също се понася по-добре от несъдържащите се в него консерванти. В допълнение, също така предпазва и околната среда.

Недостатъци

В случай на предозиране или ако пералнята вече е малко по-стара, прахта за пране може да остави бели петна върху дрехите. Това е досадно особено при тъмните дрехи. Редовното почистване на отделението за перилни препарати и използването на помощно средство за дозиране може да предотврати това.

Нашият съвет: Ако откриете бели петна по дрехите си, оставете пералната машина да премине още едно изплакване при по-висока температура, за да разтвори остатъците.

Извод

Използването на прах за пране очевидно има повече предимства пред течния перилен препарат. Най-важното е, че прахът не вреди в такава степен на околната среда и по-добре се възприема от нашата кожа. Тъй като става въпроса за измиването, качеството на почистващото действие естествено има еднакво висок приоритет. Отново прахът заема челни позиции, защото тестовете показват, че прането е по-чисто, ако не се използва течен препарат.

Ако все пак искате да използвате течни препарати, прилагайте ги внимателно и според описанието на опаковката. По този начин, чрез правилно дозиране може да предотвратите: а) алергични реакции; б) излишно „натоварване“ на околната среда. В противен случай твърде много от неподлежащите на незабавно разграждане съставки (повърхностноактивни вещества) влизат в отпадъчните води, което в крайна сметка има преки и косвени последици не само за нас, но и за животните.

Надяваме се, че статията е била полезна за Вас.

От: Екипа на Йосиал ООД