Select Page

Кожата е най-големият анатомичен орган при бозайниците, част от чиито функции са: да предпазва тялото от механични въздействия, патогени и загуба на вода, абсорбираща, сетивна и др. Като такава, тя има непрестанен досег с околната среда и изпълнявайки своите функции, клетките от  горния слой на епидермиса  отмират ежеднево, отделя се пот и мастен секрет, което изисква спазване на лична хигиена.

Кожата на лицето в най-голяма степен, ежедневно е изложена на външно и вътрешно замърсяване и затова е важно да се грижим подобаващо за нея. За да запазите кожата си свежа, обърнете внимание на следващите няколко съвета и превърнете грижата за лицето си в ежедневен ритуал, който ви носи истинско удоволствие.

Не пипайте лицето си – Едно от нещата, които правим в ежедневието си, е съзнателно или несъзнателно да пипаме лицето си. Често това се случва с мръсни ръце, като по този начин пренасяме бактерии от пръстите си върху кожата на лицето. Постарайте се да се отървете от този навик или след допир напръскайте лицето си с термална вода.

Хидратация – Наред с всички други ползи от честото пиене на вода, нейният прием се отразява много добре и на кожата на лицето. Освен това, важно е да използвате подходяща хидратираща козмeтика и маски от естествени продукти, за да се радвате на мека, гладка и по-еластична кожа.

Редовно почистване – Редовното почистване предотвратява запушването на порите, образуването на черни точки или акне. Когато миете лицето си, e добре да го правите с хладка вода, а не със студена или гореща. Друг вариант е да го почистите с мицеларна вода, тоник за лице, розова вода или тоалетно мляко. Когато става въпрос за почистване на лице, няма как да не споменем нещо изключително важно – колкото и да сте изморени и да не ви се захваща с тази процедура, задължително премахнете грима от лицето си преди лягане. Съветваме ви веднъж в седмицата да не слагате никакъв грим върху лицето си, като в този ден заложете само на розова вода, леки кремове и серуми.

Парна баня – Докато още сме на темата за почистване на лицето, идеален вариант е поне веднъж седмично да си направите парна баня. Ето една лесна рецепта за отвара от лайка: в дълбок съд сипете 1 литър вода, добавете 2 – 3 щипки цвят от лайка и щипка розмарин. След като течността заври, намалете котлона на ниска температура, покрийте главата си с хавлиена кърпа и поставете лицето над съда, така че парата да отива в него. Постойте така няколко минути и тонизирането на лицето е гарантирано.

Защита от слънцето – Без значение дали е мразовита зима, ранна пролет или горещо лято, използвайте подходяща слънцезащитна козметика. Така не само предпазвате лицето си от зачервяване и изгаряне, но и намалявате вероятността от преждевременното стареене на кожата и по-ранната поява на бръчки. Какво означава слънцезащитна козметика? Това са BB кремове или кремове с фактор. Всеки един слънцезащитен крем с фактор под 50 не е надежден и тази информация можете да я потвърдите с всеки козметик или дерматолог. Факторите за лице са препоръчителнi целогодишно, тъй като кожата на лицето е застрашена колкото при слънчевите лъчи, толкова и при ветрове и студено време. Излагането на силното действие на слънчевите лъчи повишава риска от развитие на рак на кожата. Бъдете внимателни в избора си на слънцезащитни кремове.

Избор на козметика според типа кожа – Когато избирате козметика, не е добра идея просто да грабнете някой продукт. За да бъде грижата ефективна, е важно да изберете козметика, която е подходяща за вашия тип кожа. Замислете се, че нуждите на една по-мазна кожа са различни от тези на сухата, и обратното.

Ако не сте сигурни кои са подходящите продукти за Вас, обърнете се към нас  – за нас ще бъде удоволствие, да Ви посъветваме и насочим! В нашият сайт можете да разгледате както хранителни продукти, така и продукти, с които можете да се погрижите за кожата си! Вниманието, което отделяме на себе си и грижата ни за самите нас, е себеуважение към тялото и организма ни – избора винаги е наш. Силно се надяваме,  да сме успели да ви помогнем или да ви насочим! Оставаме насреща за всички Вас, благодарим за проявеният интерес и внимание!