Select Page

Марсилския сапун е твърд сапун с произход от Франция, считан за пряк потомък на сапуна Алепо. Произведен за първи път в едноименния френски град – все още се счита за отличен продукт, с който да се грижите за личната си хигиена и с който можете също да почиствате части от къщата.

Оригиналната рецепта за приготвяне на сапун от Марсилия включва използването на един вид растително масло в добре определени пропорции, т.е. зехтин, за предпочитане екстра върджин. За съжаление обаче тази рецепта е претърпяла някои промени през годините и в момента намирането на истинския сапун от Марсилия е доста трудно.

Марсилският сапун започва да се произвежда във Франция, като започва приблизително от 12 век, когато кръстоносците внасят сапун от Алепо в Европа, приготвен със зехтин и лаврово масло. След откритието и огромния успех, постигнат от сапуна Алепо, майсторите от Марсилия започват да произвеждат подобен сапун, използвайки само съставките, налични в тяхната земя: екстра върджин зехтин и пепел саликорния.

Въпреки че производството на сапун е започнало преди много години, първите официални фабрики за сапун в Марсилия се появяват едва от четиринадесети век. От този момент нататък марсилския сапун придоби слава и успех и извън Франция и градът става известен с производството на своите фини твърди почистващи препарати.

Вариации на традиционния метод за производство на сапун от Марсилия

С течение на времето и увеличаването на стокообмена, в Марсилия започват да пристигат  растителни масла от различни части на света, като например палмово и кокосово масло.

Между края на 19 век и началото на 20 век рецептата за сапун в Марсилия претърпява някои промени и екстра върджин зехтинът е заменен с гореспоменатите растителни масла. През 1906 г. френският химик Франсоа Мерклен предлага нова рецепта за производството на прочутия френски сапун, като въвежда нови съставки и нови пропорции, като например:

  • 63% палмово масло (или 63%  кокосово масло);
  • 9% сода или натриев карбонат (да не се бърка с натриев хидроксид или сода каустик);
  • 28% вода.

Марсилският сапун изглежда като сапун с много твърда консистенция, зелен цвят, когато се произвежда със зехтин и жълто-бежов или бял цвят, когато се произвежда с кокосово и/или палмово масло.

Марсилският сапун има характерен мирис, но в някои случаи ароматът му може да бъде цитрусов и почти остър. Това не се дължи на самия сапун от Марсилия, а на етеричното масло от цитронела, което често се добавя към сапунената паста.

В допълнение към класическите почистващи свойства, на сапунът от Марсилия – по-специално този, произведен изцяло със зехтин – се приписват успокояващи и пречистващи свойства за кожата.

В действителност, въпреки че може да е нискоагресивен твърд сапун, нека си припомним, че сапунът от Марсилия – като всеки друг сапун, получен от реакция на осапуняване – има основно рН, което може да не се понася добре от всички. По принцип обаче истинският сапун от Марсилия се толерира дори от тези с особено чувствителна кожа или от страдащите от алергии към синтетични почистващи препарати.

Използване

Подобно на предшественика си сапун от Алепо, сапунът от Марсилия също може да се счита за многоцелеви продукт, който да се използва многократно. Всъщност той може да се използва:

  • За почистване на кожата на тялото и лицето, дори при наличие на мазна и склонна към акне кожа;
  • За почистване на косата вместо обичайния шампоан. По-специално, сапунът от Марсилия изглежда полезен за противодействие на прекомерното производство на себум от скалпа. Внимавайте обаче, тъй като използването на този сапун може да изсуши косата ви, следователно, би било добре да се избегне честата му употреба;
  • За почистване на кучета вместо животински сапуни;
  • Като алтернатива на класическия препарат за миене на съдове;
  • За пране на ръка
  • За пране в пералня (може да настържете на ренде сапуна, разбъркате с вода около 35 или 40 градуса по Целзий, за да се разтвори по-бързо). Идеален за пране на вълнени (шалове и пуловери), копринени дрехи и дантела.
  • За почистване на всички миещи се повърхности в дома, като подове, плочките на кухнята и банята и др.

Накрая, според мнозина, сапунът от Марсилия може да се използва дори и за интимна хигиена. Всъщност, поради основното pH на сапуна и значителната чувствителност на тази област на тялото, такава употреба може да не се понася добре. Ето защо за интимна хигиена би било добре да се използват специфични продукти, специално формулирани за почистването на тези по-деликатни зони.

Автор: Иллариия Ранди