Select Page

Орална хигиена

Защо е важно да спазваме ако не стриктна, то добра устна хигиена?

Орална хигиена – това е практика за поддържане устата чиста и без болести и други проблеми (например лош дъх). Това се постига чрез редовно миене на зъбите (хигиена на зъбите) и почистване между зъбите. Важно е редовно да се извършва хигиена на устната кухина, за да се предотврати появата на зъбни заболявания. Най-често срещаните видове са кариес ( зъбен кариес) и заболявания на венците, включително гингивит и пародонтоза.

Общите насоки предполагат четкане два пъти на ден: след закуска и преди лягане, но в идеалния случай устата се почиства след всяко хранене. Почистването между зъбите се нарича почистване на зъбите и е толкова важно, колкото и миенето на зъбите. Това е така, защото четката за зъби не може да достигне междузъбното пространство и следователно премахва само около 50% от плаката от повърхността на зъбите. Има много инструменти за почистване между зъбите, включително конци и междузъбни четки. Всеки един от нас трябва да избере кой “инструмент” предпочита да използва.

В устите ни живеят около 300 различни вида бактерии. Много от тези бактерии могат да причинят кариес и се разпространяват точно както други инфекциозни заболявания. Според научното списание Microbiome иначе невинната десетсекундна целувка може да разпространи до 80 милиона бактерии в устата ни!

Първа линия на защита от бактерии

Начини за поддържане на орална хигиена. Тук ще дадем насоки и ще припомним най-важните и достъпни за всеки един от нас.

 1. Четкане – Поставете четката за зъби под ъгъл от 45 градуса срещу венците.
  Преместете четката напред-назад внимателно с кратки движения.
  Четкайте външните зъбни повърхности, вътрешните зъбни повърхности и дъвкателните повърхности на зъбите.
  Използвайте върха на четката, за да почистите вътрешните повърхности на предните зъби, като използвате лек ход нагоре и надолу.
 2. Почистване на междузъбните пространства. Около 40% от зъбната повърхност се намира в междузъбното пространство. Тези пространства не могат да бъдат почистени с четка, независимо от дизайна ѝ или техниката на използване. Факт е, че кариесите се развиват най-често в междузъбните пространства. Почистването на зъбите с конец веднъж дневно е задължително за поддържане на доброто орално здраве.
 3. Междузъбни четки – са подходящи за почистване на междузъбните пространства, при по – големи разстояния между зъбите, носите брекети или страдате от пародонтит. Тези четки имат имат различни размери, които варират по диаметър.
 4. Вода за уста – изплакването на устата, в допълнение към ежедневното миене и почистване с конец, може да повиши чистотата на устата ви. Антимикробните изплаквания на устата намаляват бактериите и активността на плаките, които причиняват гингивит и заболявания на венците. Изплакванията на устата с флуор също помагат за намаляване и предотвратяване на кариеса. Винаги говорете със своя зъболекар за всички нови продукти, които се интересувате. Винаги проверявайте етикета на производителя за предпазни мерки и препоръки за възрастта и говорете с вашия зъболекар за използването на флуоридно изплакване на устата Изплакването се извършва след изчеткването на зъбите за около 30 секунди.
 5. Почистване на езика – препоръчително е да става сутрин, в посока от корена към върха. Някои четки за зъби разполагат с гумена, релефна повърхност, кото се използва за четкане на езика.

Защо е важно да имаме здрави зъби?

Нашите зъби имат толкова важна роля в живота ни. Те ни помагат да дъвчем и смиламе храната, помагат ни да говорим ясно и също така придават на лицето ни формата му. Усмивката има и други ежедневни ползи. Тя може да ни даде по-голяма увереност, както и да повлияе на социалния ни живот, кариера и взаимоотношения. Здравословната усмивка наистина може да преобрази визуалния ни външен вид, позитивността на нашето мислене, както и да подобри здравето не само на устата, но и на тялото ни.

Но какви точно са ползите от доброто здраве на устната кухина?
 • Запазване на зъбите ни за цял живот. Чрез миене на зъбите два пъти дневно, поддържане на диета с ниско съдържание на захар и редовно посещение при нашия стоматолог, можем да помогнем за намаляване на риска от такива заболявания като кариес и заболявания на венците – и двете могат да доведат до загуба на зъби. Изследванията са установили, че броят на зъбите, които имаме, е силно свързан с това колко дълго ще живеем. Тези с 20 или повече зъба на 70-годишна възраст са имали значително по-голям шанс да живеят по-дълго от тези с по-малко от 20 зъба.
 • Намаляване на риска от заболяване. Когато имаме заболяване на венците, бактериите от устата ни могат да попаднат в кръвта. След това произвежда протеин, който кара кръвта да се сгъсти. Това означава, че е по-вероятно да се образуват съсиреци и сърцето не получава нужните хранителни вещества и кислород, което води до повишен риск от инфаркт.
 • Намаляване на риска от рак и деменция. Поддържайки здравите си зъби и венци е по-вероятно да намалим риска от някои видове рак, особено при жените, както и някои форми на деменция. Тези, които имат здрави венци, също имат 70 процента по-малка вероятност да развият болестта на Алцхаймер, отколкото тези, които са страдали от заболяване на венците в продължение на дълъг период от време.
 • Раждане на здраво бебе. Бременните жени със здрави венци може да имат около три пъти по-малка вероятност за преждевременно родено бебе, което намалява риска от ниско тегло при раждане. Изследванията казват, че има вероятност една на четири бременни жени със заболяване на венците да роди преди 35-та гестациоонна седмица. Това е така, защото болестта на венците повишава нивата на химикалите, които водят до раждането.

Ето няколко допълнителни съвета за поддържане на здрави зъби и венци.

 1. Намалете дневното количество подсладени напитки.
 2. Пийте много флуорирана вода по време на хранене и заедно с подсладени напитки, за да измиете захарта и киселините.
 3. Използвайте сламка, за да намалите контакта на подсладените напитки със зъбите.
 4. Допълнете (или заменете) захарните напитки с мляко, кисело мляко или вода.