Select Page

Ако все още вярвате, че пастата за зъби е само за миене на зъбите, нашите съвети за използването на това универсално “оръжие” ще ви изненадат! Ето 14 умни приложения за пастата за зъби, които изненадващо са познати на малко хора, но изключително полезни.

Трябва да се отбележи, че много от тези приложения работят само ако пастата за зъби съдържа абразиви, т.е. малки абразивни частици. Особено меките пасти за зъби не съдържат такива или те са в ограничена степен. Те защитават вашия емайл, но не ви помагат да почистите фаровете на автомобила.

1. Фугите за плочки се почистват отлично –  Вашите фуги за плочки са пожълтели, мръсни и неестетични? С малко паста за зъби и стара четка за зъби те могат да се почистят много добре! Просто сложете малко паста за зъби върху четката и нека търкането да започне. Фугите скоро ще изглеждат като нови.

2. Запълване на драскотини или малки дупки в бели стени – Искате да окачите вашите снимки или да свалите дрехите си и трябва да запълните стари дупки в стените в последния момент? Пастата за зъби е чудесна за скриване на дупки в бели стени. Тази малка „козметика“ често спестява боядисването на цели стени.

3. Премахнете детските рисунки от стените – Време ли е да премахнете от стената произведения на изкуството на Вашия малък Пикасо? Независимо дали е цветен молив, химикалка или маркер, малко паста за зъби помага. Просто поставете колкото грахово зърно бяла паста за зъби върху чиста, суха кърпа или парче кухненска ролка и започнете нежно да търкате – с кръгови движения върху боядисаните зони. Следите от рисунки ще изчезнат след миг.

4. Премахване на петна по дрехите – дори упорити петна по текстил могат да бъдат премахнати с паста за зъби. Добавете малко бяла паста за зъби към петното и разтъркайте с плата. Пастата за зъби попива петното и лесно можете да изстържете или измиете изсушената паста за зъби. При много упорити петна, може да се наложи да повторите тази процедура.

5. Почистване на ютията – Мръсната долна страна на ютията може да се почисти добре с паста за зъби. Поставете малко от нея на дъното и разтрийте леко с кърпа. След това изплакнете с топла вода.

6. Изсветляване на ноктите  – За да премахнете остатъците от лак за нокти, можете да използвате и паста за зъби. Дори и да искате да изсветлите само ноктите, тя е перфектна. Точно както със зъбите, сложете пастата върху четка за зъби и намажете ноктите с нея.  И не забравяйте да ги измиете:-) Цялата процедура работи също толкова добре и за пожълтели нокти на пушачи.

7. Почистване на автомобилни фарове – Пастата за зъби е добра и за почистване на замъглени фарове на автомобила поради своя полиращ ефект.

8. Сребърни бижута и прибори за хранене – Също така среброто може фантастично да се почисти с паста за зъби, така че отново да заблести. Използвайте мека кърпа и малко паста за зъби и полиранйте сребърните съдове или други сребърни предмети до блясък.

9. Премахнете неприятните миризми от пръстите си – Нарязали ли сте лук или чесън и искате да се отървете от миризмата преди ядене? Ако сапунът не е достатъчен, разтрийте малко паста за зъби между пръстите си и след това ги измийте. Това третиране премахва миризмата на лук.

10. Изпотяване на очилата за гмуркане –  Точно както при почистването на огледалата, нанесете и полирайте отвътре. Този защитен слой предотвратява замъгляването и можете да се наслаждавате на кораловите рифове и морските обитатели.

11. Елиминиране на драскотини в кожените обувки – За съжаление гладката повърхност на кожените обувки бързо се надрасква. Те обикновено могат да бъдат премахнати с паста за зъби почти напълно. За целта нанесете малко паста за зъби (обикновена, бяла паста без избелващ агент) и втрийте.

12. Подравнете и закачете картини лесно – Ако искате да окачите картина, която изисква множество отвори за закачване, можете да използвате пастата за зъби като бърз и лесен инструмент. Поставете малки части от паста за зъби на гърба на изображението, където са нужни дупките. След това придържайте картината до стената, както искате тя да бъде окачена. Пастата за зъби маркира на стената точно къде да бъдат дупките.

13. Излъсква отново пожълтели клавиши на пиано –  с малко бяла паста за зъби можете да върнете блясъка на  пожълтелите клавиши на пианото. Внимателно полирайте всеки бутон поотделно с малко паста за зъби –  резултатът е страхотен и за любителите винаги си заслужава.

14. Нашият читател – Петър, има много добри предложения с полирането на мивките от неръждаема стомана с помощта на паста за зъби.  Намокрете леко мивката и полирайте с груба кърпа и паста за зъби. Това е трудоемък процес, но абразивните частици в пастата за зъби вършат своята работа и третираните елементи от неръждаема стомана скоро искрят като нови.

Надяваме се статията да Ви е била интересна и да пробвате някои от предложенията. Вашите коментари са винаги добре дошли.

 

Подготвил: Бранимир Георгиев