Select Page

Пералнята – почистване и дезинфекция

Перaлнята е един от най-използваните уреди в домакинството и като такъв се нуждае от регулярно почистване и дезинфекция.

Пералнята – почистване и дезинфекция. Поне веднъж сте се замисляли как бързо и лесно да я почистите, на какво се дължи тази неприятна миризма, защо дрехите миришат неприятно веднага след пране. Отговорите на тези въпроси ще откриете по-долу, както и няколко полезни съвета за почистване и дезинфекция на пералнята с натурални домашни средства, които ще удължат нейния живот.

В нея често има влага, която предразполага натрупването на мухъл, бактерии, мазнини и перилни препарати. И ако в началото е нормално да ги игнорирате, с течение на времето това се превръща в проблем, който причинява неприятни миризми. Прането на ниски температури пести енергия, но създава благоприятна среда за развитието на микроорганизми, които биха могли и са отговорни за лошата миризма.

Причини

Поради влагата, в гуменото уплътнение често се образува мухъл, който причинява и лоши миризми. Препоръчително е след всяко пране, тя да се подсушава. Друг възможен причинител е филтърът, в който се натрупват остатъци от влакна, косми, хартия и други. Почистването му е препоръчително поне веднъж месeчно. Отделенията за прах и омекотител са третата възможна група за наслояване на остатъци, особено ако използвате прaхообразен перилен препарат. Почистването им е лесно и задължително. Четвъртата група са гумените маркучи, в които остава влага и остатъци.

Златния съвет: След всяко пране оставяйте вратичката и отделението за прах и омекотител отворени, за да може влагата да се изпари по-бързо посредством циркулацията на въздуха. И не забравяйте да подсушите гуменото уплътнение с кухненска хартия или чиста, суха кърпа.

Що се отнася до самото почистване на пералнята, бихте могли да избирате между различните препарати на пазара или да си приготвите сами подобни. Бихме могли да гарантираме, че предлаганите от нас Соле, Пор чоз и доктор Бекман вършат работа, разбира се при редовна употреба.

*За София и места с не толкова твърда вода, някои ще кажат, че няма нужда от тези препарати. Запомнете: те не се борят само и единствено с варовика. Това е само една от техните функции. Много по-важно е една пералня да бъде дезинфекцирана редовно. Новите модели перални разполагат с такава функция за самопочистване на барабана при висока температура.

За населените места с по-твърда вода, успешно помагат и препарати против натрупване на котлен камък. Те също имат и обща почистваша роля.

Тук ще се спрем на няколко изпитани съвета на днешната тема: Пералнята – почистване и дезинфекция:

  • Дезинфекция и почистване на барабана: използвайте оцет (препоръчвам бял) или сода бикарбонат в комбинация с гореща вода. Пуснете празен цикъл и изберете програма на 60 °C. Изсипете половин до една чаша оцет или половин чаша сода за хляб. След като програмата приключи, оставете вратичката отворена. Оцета е много по-агресивен от лимоновия сок, така че честата му употреба не е препоръчителна.
  • Почистването на уплътнението – водородният пероксид и содата за хляб вършат чудеса, що се отнася до убиването на микробите. Лимоновият сок в комбинацията с двете се справя чудесно с излъскването на уплътнението.

Интересен подход

  • Използвайте обикновени таблетки за миялна машина. Поставете ги в барабана. Тази процедура може да бъде приложена от 3 до 4 пъти годишно. Пуснете празен цикъл на 60 °C.
  • Бакпулвер – смесете с малко вода, докато се получи паста, с която може да изтъркате отделенията за прах и омекотител. Измийте с гореща вода.
  • Содата за хляб може да се добави дори и с прането. 1 или 2 супени лъжици са достатъчни, за да изпълнят функцията си срещу микроорганизмите. А и не само… Редовното използване допринася и за по-малко натрупване на котлен камък по стените на нагревателя.
  • Пускайте веднъж месечно програма на 90 °C – 95 °C (може просто да изперете старите хавлии или спално бельо). Често използваме програми на 30 или 40 °C, за да пестим енергия. За съжаление бактериите и гъбичките имат доста добри шансове да оцелеят. Едва при температура от 90 градуса, нежеланите гости умират. Това ще ви гарантира премахването на всички бактерии в отделението на барабана, филтъра, гумените уплътнения и маркучи.
  • 8 до 10 супени лъжици лимонов сок на програма 40-50 °C. Спрете програмата по средата, изчакайте между 1 и 2 часа, за да може лимоновият сок да подейства. Продължете програмата до нейния край. Отворете вратичката и почистете гуменото уплътнение с кърпа и/или кухненска хартия.

Добрата хигиена и поддръжка са в основата на продължителното и безпроблемно функциониране на вашата пералня.

Надяваме се съветите и добрите практики от света и у нас да бъдат в помощ на всяко едно разумно семейство в условията на вирусни инфекции.

Ковид-19

С оглед на пандемичната обстановка у нас и по света, все повече се набляга на използването на дезинфектанти. Някои от там имат поразителен ефект при бактерии, а не при вируси. Други пък се борят успешно и с двете.

Йосиал има честта да предлага продукт, който е български и абсолютно натурален. Той се използва в борбата срещу редица бактерии и вируси. С оглед на статията и това, че трябва да дадем насоки за дезинфекцията на пералнята, препоръчваме следния трик:

  • Използвайте Йодофор за дезинфекция на пералнята. Той се разрежда с вода, която много важно да НЕ е над 30 градуса по целзий при самата процедура. Йодът е най-ефективен при хладка вода. В зависимост, колко вода употребява Вашата пералня за съответната програма, може да калкулирате и количеството Йодофор, което да изсипете. Достатъчен за редовна дезинфекция е 1.25 % разтвор или 1 литър на 80 литра студена вода за 15 мин. В случая, ако вашата пералня пълни средно 5 л вода, Вие ще трябва да изсипете в пералнята 62.5 мл. Максималната доза би бил 5 % разтвор за метални съдове, но да не забравяме, че днешните перални имат и доста пластмасови части или техни производни.

Действие: Унищожава бактерии, вируси, гъбички и спори. Умъртвява Стафилококи, Стрептококи, Е- коли, Салмонели, Псевдомонус, Макробактериум туберколозис, Клостридум, Тетани, Кандида албиканс, Загаромицес, Церевезис/ бирени дрожди/, Ст. Ауреус, Псаеругиноза, Клебсиела, Протеус и др.

Възползвайте се от новата ни услуга за дезинфекция на пералнята и нейното почистване. Научете повече тук!

(Текст: Бранимир Георгиев)