Select Page

ЧЕРНОМОРСКА МЕДИЦИНСКА ЛУГА

Медицинската луга и нейния добър ефект върху мускулно-скелетни и перифернонервни увреждания

Черноморска медицинска луга – терапевтично повлияване и балнеопрофилактика при редица социално значими заболявания. За да видите и/или поръчате продукта, кликнете тук!

Етимология

Английската дума за луга „lye“ е родствена с всички германски езици и първоначално е обозначавала баня или горещ извор.

Добив

Морската луга е естествен природен продукт, остатъчен от соледобива. Представлява гъста, маслообразна, жълтеникава, възмътна течност. Получава се от рапата (езерна вода) в солниците след изпаряване на водата при слънчево нагряване, при което настъпва концентрация на солевия разтвор, респ. на химическите вещества, и остава над изкристализиралия солев пласт. Освен от морска вода лугата може да се получи при концентрация на йодобромни солени минерални води (произхождащи от стари погребани морета). Има лек мирис на сероводород. Тъй като е природен продукт цветът и мириса могат да варират в зависимост от валежите и температурата през годината. Лугата “узрява” и е годна за медицинска употреба (т.н. медицинска луга) в периода Август – Септември. Изключително важно е след добив да се стабилизира в рамките на 24 часа, тъй като в противен случай тя губи част от ценните си лечебни свойства и освен това кристализира, тъй като съдържанието на сол е до 70%.

Състав ( общ)

Лугата е с гъстота 31-35° по Боме, относителна маса 1280- 1300; съдържа сложен йонно-колоиден комплекс и е богата на цялата гама химически ингредиенти на морската вода, но в по-концентриран вид:
натрий, калий, калций, магнезий, манган, желязо, хром, бром, йод, мед, стронций, литий, сяра и др. Може да съдържа биологично активни вещества, произлизащи от разпада на планктона в езерото, биогенни стимулатори (органични киселини – ябълчна, янтарна мравчена, канелена), хормоноподобни вещества, ензими и др.*

Методи на приложение
 1. Топли компреси с луга
 2. Локални вани
 3. Намазване на засегнатите участъци
 4. Електрофореза
 5. Криотерапия
 6. Криоелектрофореза
 7. Инхалации
Лечебни фактори
 1. Термичен – лугата може да се прилага както с по-висока температура (40-45°), така и с
  индиферентна температура или под формата на криотерапия според обективната симптоматика, показанията и противопоказанията, съобразно индивидуалната обективна и субективна симптоматика на заболяването при
  всеки пациент.
 2.  Химичен – той се определя от химичната характеристика на лугата (съдържанието на йони, микроелементи, БАВ или ензими).
 3.  Биохимичен – наличните йони и микроелементи са доказани активатори – кофактори на редица ензимни системи, които се включват в метаболитните вериги и кръгове.
Показания

Според редица научни изследвания в България, черноморската луга се използва за лечение и с превантивен ефект при доста социално значини заболявания като: остеоартроза,гонартроза, спондилоза и спондилартроза, коксартроза, при диабетната полиневропатия, както и за намаляване на спастично повишения мускулен тонус на аддукторите и екстензорите на бедрото при коксартроза или след ендопротезиране на тазобедрена става, за разрушаване на мускулния дисбаланс при централно обусловени хемипарези, парапарези и др., контрактури с миогенна и десмогенна генеза, за разнасяне на поствъзпалителни и постоперативни сраствания, както и при редица кожни заболявания, посттравматични състояния (дисторзио, миозити, тендовагинити и др).

Магнезий

Една от важните ѝ съставки е магнезият, който е изключително важен за правилното функциониране на опорно-двигателния апарат и нервната система.

Лугата има силно изразен положителен ефект при лечението на различни хронични ставни заболявания. Подпомага и възстановяването при хроничен бронхит и други респираторни заболявания.

Процедурите с черноморска луга са чудесно средство за лечение на остеоартрит, дискова херния, радикулит, ревматични, мускулни болки, разширени вени, а също и играят огромна роля в борбата срещу целулита.

В заключение, лугата:
 1. Има противовъзпалителни и антибактериални свойства
 2. Тонизира и отпуска цялото тяло
 3. Съдържа важни минерали, които се усвояват лесно – например, по време на масаж, 100% от минералните вещества проникват през кожата и оказват благоприятно въздействие върху организма
 4. Стимулира естествените защитни сили на имунната система
 5. Регенерира тъканите в тялото

Черноморската луга е истинско световно съкровище. Луголечението въздейства не само върху определени болести, но и може да се каже, че укрепва цялостно организма и имунната система.

 

*(Колева, И. Физикалните фактори в профилактиката, лечението и рехабилитацията на болни със захарен диабет и диабетна полиневропатия. // Физикална медицина, рехабилитация и здраве, 4, 2003, с. 3-8)