Select Page

Вирусните инфекции са с голямо здравно, медико-социално и икономическо значение, обусловено от бързото разпространение, тежкото протичане, високия леталитет, икономическите щети и парализирането на цялостната дейност на обществото в условията на епидемия или пандемия.

Поради естеството на работа (здравните специалисти, хората, работещи в пряк контакт с крайни клиенти и др.) съществува повишен риск от заразяване и възможност за последващо предаванена инфекцията към уязвими групи от населението, каквито са хората с по-слаб имунитет, хронично болните, възрастните и малките деца.

Само за информация, грипните вируси се размножават в ресничестия епител на носа и гърлото, и се отделят с капчици и пръски секрет един-два дни преди и до 5 дни след началото на симптомите.

Сезонният грип се разпространява лесно, особено на места, на които се събират много хора (детски заведения, училища, обществен транспорт, общежития, старчески домове и др.). За осъществяване на механизма на предаване съществено значение имат тесния контакт на хората, характерът на общуване, професията, транспортните средства и др. При кихане и кашляне болният отделя капчици секрети, съдържащи вируси, които могат да достигнат на разстояние до един метър и да бъдат вдишани от близко стоящи лица или да попаднат върху част от тялото и/или дрехите на човек. Инфекциозните аерозоли също играят роля във вирусната трансмисия. Възможно е индиректно предаване на вирусите чрез контаминирани ръце и предмети. За предотвратяване на разпространението болните от грип трябва да покриват устата и носа си с кърпичка или салфетка (поради липса на маски) при кашляне и кихане, и да мият ръцете си редовно по възможност с топла вода и сапун. Трябва да се избягва докосването с мръсни ръце на носа, очите и устата.

ПРОФИЛАКТИКА

Пране в условията на пандемия – препоръчително е дрехите, с които сте били навън, да бъдат изпрани веднага, щом се приберете у дома. Доказано е, че вирусите и бактериите умират при пране на по-високи градуси ( 60 +). Забравете за пране на 40 градуса в такива моменти. Използвайте перилни препарати с хигиенизиращо действие, за да засилите ефекта на дезинфекцията. Използване на сушилня и ютия след това, допълнително ви гарантира убиване на вредните микроорганизми. Гладенете на високи температури служи като “стерилизатор”. Връхните дрехи ( като якета) може да се оставят навън, на чист въздух. Почистването и хигиенизирането на самата перална машина е важно, не само в условията на инфекции, но и за удължаването на живота на някои нейни основни и много важни съставни части като: нагреватели, гумени уплътнения и съединения, помпа и филтър. Използвайте професионален почистващ препарат, който има няколко функции. Може да прочетете повече тук.

Миене на ръцете – поддържането на лична хигиена е сред най-ефективните методи на профилактика в условията на вирусни епидемии. И не само. Това е леснодостъпен начин за предпазване от развитие и разпространение на инфекции. При измиването на ръцете е необходимо да спазваме и някои правила, за да сме сигурни, че сме премахнали натрупаните патогени по ръцете. За постигане на оптимален ефект е необходимо продължителността да е не по-малко от 18 сек. ( златното правило е 20 сек). Топлата вода е препоръчителна. Сапунът може да бъде: твърд, течен или под формата на пяна. Обдухването след това с машини за топъл въздух не е препоръчително. Препоръчва се използването на салфетки, кухнеска ролка, индивудални кърпи за подсушаването на ръцете. При липса на топла вода и сапун, алтернативата са дезинфектантите на спиртна основа.

Почистване на под, плоскости и предмети – е не по-малко важно за ограничение разпространението на вируси, бактерии, гъбички. Използването на препарати с алкохол, амоняк и други дезинфекциращи продукти е препоръчителна. Обезмаслителите с хигиенизиращи съставки вършат чудесна работа. Почистване на банята, тоалетната, мивки, кранчета, всички миещи се повърхности – бихме препоръчали препарат N 1 в Европа в борбата срещу варовика, но този път с хигиенизиращ ефект – Виакал.

Орална хигиена – както споменахме, вирусите и бактериите се разпространяват в носа и гърлото. Водата за уста върши работа като алтернативен метод. Редовното почистване на зъбите с четка и паста за зъби не трябва да бъде пренебрегвано.

Миене на съдовепрепоръчително е използването на миална машина със съответните консумативи, която гарантира с работата си на 70 или 95 градуса, убиване на всички видове патогени. В случай, че не разполагате с такава, има различни видове препарати за съдове, които съдържат антибактериални съставки. По-горещата вода не е за пренебрегване, а домакинските ръкавици предпазват кожата ни.

Сред най-мръсните предмети от нашето ежедневие са: мобилните телефони, клавиатури, мишки, брави на вратите, ключове за осветление.  Италиански специалисти съветват тези контактни повърхности да се почистват поне веднъж дневно, като препаратът, който ползваме, да се напръска първо на кърпа и след това да се мине с нея дадената повърхност.

Спазвазвайки тези простички правила, ние си гарантираме една по-чиста от патогенни микроорганизми среда.