Select Page

Хавлиените кърпи

Хавлиените кърпи Едва ли някой друг предмет се използва в нашите домакинства повече от скъпите ни кърпи. Най-често се нуждаем от тях:  в банята, в кухнята, за сушене на съдовете или почистване на повърхности. Кърпите влизат в контакт с много мръсотия и бактерии, и затова трябва да се перат правилно. Но как всъщност да направим така, че да са хигиенно чисти и в същото време красиви, пухкави и меки? Бихме искали да Ви предложим няколко полезни съвета по темата „правилно пране на кърпи и хавлии“, така че да се наслаждавате на тях колкото се може по-дълго.

Предварително сортиране

Моля, положете усилия и сортирайте кърпите си според цветовете: за бяло, тъмно или цветно/шарено пране, така че се избегне нежеланото оцветяване.

Избягвайте претоварването на пералнята

Моля, уверете се, че Вашата пералня е заредена с оптимално тегло. Съблюдавайте количество за пълнене и според инструкциите на производителя на Вашата пералня. Но имайте предвид също така, че кърпите абсорбират много вода и бързо може да се стигне до претоварване, което вреди на Вашата пералня. Ето защо, не препълвайте барабана прекалено много!

Каква е правилната температура на пране?

На първо място е важно да се спазва препоръчаната от производителя стойност. Но по принцип, кърпите трябва да се перат по хигиенни причини най-малко на 60 градуса. Защото само от тази температура се гарантира, че голяма част от бактериите ще бъдат убити. Белите кърпи могат да се перат и до 95 градуса. Освен това гъбичките и опасните бактерии се избиват при тази висока температура със сигурност. Кърпи, украсени с шарки и бродерии, често според производителите трябва да се перат на 40 градуса. Редно би било да се съобразите и с тази препоръка. В този случай имате възможност да добавите хигиенна добавка. Това гарантира, че кърпите Ви остават чисти и без бактерии.

Кои перилни препарати трябва да се използват?

За Вашите тъмни и цветни кърпи е препоръчително да използвате само течен перилен препарат за цветно или черно пране. Тези нежни почистващи препарати предотвратяват изхабяването и избледняването на цветовете. От друга страна, белите кърпи могат да бъдат безопасно изпрани с прахообразен перилен препарат. Този тип препарати съдържат както избелващи средства, които също имат дезинфекционни свойства, така и оптични избелители, които подчертават бялото.

Омекотител – да или не?

Обикновено трябва да се избягват омекотителите при прането на кърпи. Живеете ли в регион с много твърда вода, можете да използвате омекотител в ниски дози. В резултат на голямото количество омекотител по повърхността на тъканите се наслоява тънък слой препарат, който влияе върху абсорбцията. Ако обаче имате възможност да използвате сушилня, омекотителят не е необходим. Един от най-лесните и успешни методи за омекотяване на хавлиените кърпи е добавянето на капачка бял оцет при изплакването. Само след няколко изпирания ще се убедите сами, че кърпите вече са в пъти по-приятни на допир. Друга хитра идея е използването на сода за хляб, която има и антибактериални свойства. А ето и допълнително решение за тези от Вас, които използват сушилня за хавлиите и кърпите – поставете в нея и специална топка за сушилня както и ароматизатор за нея от доктор Бекман, която ще предотврати струпването и сплескването на нишките, като направи хавлиите удивително меки!

Как да сушим кърпите

Най-добрият избор е сушилня. При това Вашите кърпи ще бъдат меки и пухкави. Въртенето в барабана за сушене поддържа прането да се движи. Благодарение на топлото „въздушно захващане“, примките и влакната на тъканта се възстановяват и кърпите са забележимо по-меки. Но не всеки притежава сушилня. Другият добър начин да направите хавлиите меки и приятни на допир е като ги оставите да изсъхнат на въздух отвън. Трябва обаче да избягвате изсушаването им директно върху нагрята повърхност, каквато е радиатора. Това прави кърпите твърди.

Позволено ли е да гладим кърпите?

Въпреки че изгладените кърпи изглеждат по-“подредени”, гладенето трябва да се избягва в полза на абсорбиращата им способност, защото при гладене бримките и влакната се притискат, в резултат на което кърпите могат да абсорбират по-малко вода.

Съхранение

Никога не закачайте хавлиите една върху друга. В случай че не разполагате с достатъчно закачалки в банята, можете просто да използвате стара стълба, която да пригодите в практична етажерка за хавлии. Подредете сгънатите хавлии и кърпи една до друга, като книги, вместо една върху друга. По този начин ще предотвратите смачкването на най-долните кърпи, което често е причина те да не изглеждат достатъчно меки и пухкави.

Извод

Препоръчваме да обърнете особено внимание на препоръката за пране на производителя на кърпи и хавлии. Обикновено можете да перете хавлиените кърпи на 60 градуса (бели кърпи дори на 90 – 95 градуса).

За тъмни и цветни кърпи трябва да използвате само перилни препарати без оптични избелители, за да запазите пълната гама на цветовете.

Съхранявайте правилно хавлиите и те ще изглеждат пухкави и меки.

Използвайте сушилня или простор с лек бриз, но никога върху радиатор.

Разделете се с фабричните омекотители и добавете бял оцет.

Кои са вашите изпитани методи за правилно пране на хавлиите и кърпите, и тяхното съхранение? Споделете с нас страхотните си резултати!