Select Page

Ако купувате тениска, тя трябва да остане като нова за дълго време. Символите на етикета показват как да се пере дадения артикул. Бихме искали да ви дадем няколко допълнителни съвета. Ако ги следвате, ще се радвате по-дълго на любими си ризи.

  1. Трябва ли тенските да се обръщат наобратно при пране? – Отговорът е ДА. Износването е по-малко видимо от външната страна на тъканта. Отпечатъците с мотиви също останат непокътнати по-дълго, ако перете дрехата отвътре навън.
  2. На колко градуса трябва да пера тениските си? – Повечето дрехи се перат на 40 градуса. Също така за тениските не трябва да е повече от 30 или 40 градуса. Препоръчваме да перете тениските при възможно най-ниски температури (30 или 40 градуса). Тъй като колкото по-висока е температурата, толкова повече текстил може да се свие. Дори бели ризи могат да се перат само на максимум 40 градуса. За да останат бели, се препоръчва използването на специални почистващи препарати с добавки или перилни препарати за бяло пране, които съдържат оптически избелители. Същите имат антибактериални съставки и са добри за поддържането на хигиената на пералната машина. За повече информация относно как да поддържаме пералнята чиста, кликнете тук.
  3. Прахообразен или течен перилен препарат? – Повечето потребители днес перат дрехите си с течен/гелообразен препарат. Прахообразният вариант обаче е по-подходящ за тениски. Тогава те стават по-чисти. Все пак би било по-добре да изперете тениските с прах за пране. Като цяло, дрехите ще станат по-чисти. Друго предимство: прахът за пране обикновено е по-евтин от течния перилен препарат. Въпреки това “чекмеджето” за перилния препарат трябва да се изплаква, почиства и подсушава редовно, защото прахът оставя по-големи остатъци от течните перилни препарати. Ако не искате да преминете към прахообразния вариант, опцията за капсулите също е налице. В повечео случау те съдържат и омекотител и тук бихте спестили от прекомерна употреба на този тип препарат.
  4. Да използваме ли белина? – Избягвайте използването на белина. Съставките на белината са твърде агресивни и при прекомерна употреба скъсяват живота на тениските, като дори създават дупки в материята.
  5. Разделно пране? – Препоръчително е белите тениски да се перат отделно от цветните. Това звучи логично, нали? Въпреки това, много потребители перат различние цветове заедно. Сортирането на дрехите наистина запазва цветовете по-дълго.
  6. Позволено ли е тениските да се сушат в сушилня? – По принцип, тениските могат да бъдат сушени в сушилня. Но вместо това, препоръчваме сушенето на открито, на въздух. Но ако все още бихте искали да използвате сушилнята, тогава, моля, уверете се, че тя е настроена на най-ниската температура (40 или 60 градуса). Така сушенето отнема малко повече време, но процесът е по-нежен. Най-честата грешка, допускана при машинно сушене, е настройването на грешна температура. Преди машинно да изсушите тениската, трябва да се уверите, че сушилнята е настроена на максимум 60 или дори 40 градуса. Това удължава продължителността на процеса на сушене. Но и продължителността на живота на вашата тениска.