Select Page

Предполагаме, че като всяка една жена, така и вие имате вече установена практика в миенето на косата. От това, дали миете косата си правилно зависи добрия й външен вид и бързия й растеж.

Ето и няколко съвета как да се грижите правилно за нея преди и по време на самото измиване:

Съвет № 1: Срешете косата преди да я намокрите. По този начин миенето ще е по-ефективно, задачата на шампоана и балсама ще бъде облекчена и косата ще изглежда по-лъскава.

Съвет № 2: Температурата на водата е от изключителна важност за косъма и неговата структура. За предпочитане е да не е много висока и да доближава златните 37 градуса. Прекалено топлата вода увеличава работата на мастните жлези, които работят и след приключването на процедурата.

Съвет № 3: Мийте косата си с мека вода. Твърдата вода съдържа по-голямо количество соли на калций, магнезии и желязо, които оказват пагубно действие върху косъма. Затова всекидневното миене на коса с твърда вода е опасно. Дъждовната или дестилирана/преварена вода са алтернативен вариант. За да омекотите водата, може да добавите около 2 лъжици сода бикарбонат към 5 литра вода.

Съвет № 4: Леко масажирайте скалпа с кръгови движения, използвайки само възглавничките на пръстите си (избягвайте грубата употреба на ноктите, които може да оставят миниатюрни ранички по кожата – улеснява попадането на бактерии в организма).

Съвет № 5: Изплакнете добре. За изплакване може да приготвите вода с лимонв сок или оцет за блясък. Колкото по хладка е водата, толкова по лъскав ще бъде косъма след това.

Обратното миене или т.н. reverse washing само по себе си подсказва, че редът на използване на шампоана, балсама или маската е променен. Особено се препоръчва за по-слаби, тънки коси.

Първо се използва балсама за коса, който се нанася по цялата дължина на косъма и се оставя да действа според указанието на етикета или средно за около 5 минути. След това той се отмива и се нанася шампоана, който ще отмие от скалпа и косъма излишните остатъци. Според последните проучвания при измиването на косата по традиционния начин – първо шампоан, а след това балсам, балсамът ще остане по косъма, като допълнително ще го отслаби и изтъни.

Може да опитате новия метод поне за една седмица, за да установите дали виждате желания ефект.

Като съвети и препоръки от други сайтове, бихме искали да направим следните уточнения:

  • 65 % от сайтовете съветват, че този метод е по-подходящ за дълги коси.
  • 24 % препоръчват този метод да не се практикува от хора с много сухи коси.
  • 11 % съветват да изпозвате по-малко шампоан като съсредоточите измиващата му сила в корените, тъй като те са най-омазнени.

Споделете вашите съвети и препоръки като оставите коментар.