Select Page

Омекотителите

Омекотителите и имате ли те почва у нас? Поради големия интерес и често задавани въпроси около ролята и предназначението на фабричните омекотители, бихме искали да внесем малко яснота около този често използван в домакинството продукт.

Машинното пране подлага на голямо механично натоварване текстила, особено естествените влакна като памук и вълна. Влакната на повърхността на тъканта се раздробяват и разчупват и това състояние се влошава, използвайки сушилня. Добавянето на течен омекотител към финалното изплакване води до пране, което на допир по-меко.

В САЩ, Германия, Дания, Великобритания и други страни, прането се суши най-вече в сушилни. А прегъването на прането в сушилнята има свой собствен омекотяващ ефект. Затова фабричните омекотители за тъкани в тези държави се използват по-скоро за придаване на антистатични свойства на прането. Омекотители за тъкани обикновено са под формата на течност или люспи/кристали. Те се добавят към пералнята по време на цикъла на изплакване (или от самата машина). Течните омекотители за тъкани могат да се добавят ръчно по време на цикъла на изплакване. Или автоматично, ако машината разполага с дозатор, предназначен за тази цел.

Предназначение

Омекотителите за тъкани покриват повърхността на тъканта с химически съединения, които са електрически заредени, което кара нишките да се „изправят“ от повърхността и по този начин придават по-мека и пухкава текстура. Катионните омекотители се свързват чрез електростатично привличане към отрицателно заредените групи на повърхността на влакната и неутрализират заряда им.

Омекотителите за тъкани придават антистатични свойства на тъканите и по този начин предотвратяват натрупването на електростатични заряди върху синтетичните влакна, което от своя страна елиминира слепването на тъканите по време на носене и привличането на прах. Също така те правят тъканите по-лесни за гладене и спомагат за намаляване на гънките по дрехите. В допълнение, намалява се времето за сушене, така че да се пести енергия, когато омекотеното пране се суши. Когато добавяте омекотител при последното изплакване, всъщност дрехите ви поемат по-малко вода. Така те изсъхват по-бързо. Също така могат да придадат и приятен аромат на прането, но това далеч не е идеята на омекотителите.

Според 50 % от потребителите на българския пазар, най-важният показател за използването на омекотител е неговата миризма.  Признавайки, че ароматът се отразява на настроението им, повечето от тях предозират. В резултат на което имаме налице следните негативи:

  • натоварване на околната среда;
  • изтъняване на нашия джоб;
  • риск за нашето здраве.

Обобщение

Основното предназначение на омекотителите е да омекотяват и освежават материите като ги правят по-малко груби и дразнещи кожата. Те също спомагат за намаляване на намачкването и превръщат гладенето в песен. Тъй като те влияят на способността на материите да поемат вода, всички изделия, чиято функция е да попиват вода, като хавлиени кърпи, микрофибърни кърпи, вълна и др. не трябва да се обработват допълнително с омекотител.

Съветът на Йосиал ООД – винаги спазвайте указанията за дозировка, посочени от производителя. Използването на по-голяма доза омекотител ще остави фин слой върху дрехите, който няма да може да бъде отмит. Може да де предизивикат алергични реакции, както и да се допринесе за замърсяването на околната среда в дългосрочен план.