Select Page

Yosial GoGreen

Здравейте приятели,

Yosial GoGreen е статия с информативен характер. Екипът на Йосиал, още от самото начало, е прилагал, доколкото е възможно, част от принципите на кръговата икономика. Защо ние смятаме, че тя е “полезна” и как точно я прилагаме?

Най-общо казано, кръговата икономика или circular economy, е модел на производство и потребление, ограничаващ до минимум отпадъците и удължаване жизнения цикъл на продуктите. Той носи ползи за околната среда, икономиката и всички нас. В ЕС на годишна база се “произвеждат” около 2.5 млрд. тона отпадъци. Част от плана на Европейската комисия, е да се насърчи намаляване на отпадъците и разширяване на правата на потребителите, включително с право на поправка на стоките.

Намаляването на отпадъците, екопроектирането, повторната употреба и други подобни мерки могат да спестят много пари на предприятията в ЕС и да намалят общите годишни емисии на парникови газове. В момента производството на материали, които използваме в ежедневието, генерира около 45% от емисиите в ЕС. Преходът към кръгова икономика би трябвало да намали екологичното замърсяване, да облекчи проблемите с набавянето на суровини, да засили иновациите и конкурентоспособността.

Принципът: Reuse-Reduce-Recycle се прилага от нас на ежедневна база.

Всички продукти пристигат опаковани по десетки бройки в по-големи картонени кутии или кашони. Ние употребяване наново тези кутии като изпращаме Вашите пратки в тях. По този начин използваме първите два принципа, а именно да използваме отново произведения продукт и да редуцираме продукцията на нов такъв като не купуваме от куриерите. В редките случаи, в които остават големи по размер картонени кутии, те биват изхвърляни в контейнери, специално за хартиени отпадъци. По този начин, макар и малко, сме в помощ на околната среда като намаляваме производството на нови кашони -> редуцираме въглеродните емисии и не на последно място пестим пари от куриерската услуга на Вас, крайния потребител.

Друг аспект, който показва как Йосиал е загрижен за замърсяването на околната среда и следва стриктно своята вътрешна политика, що се отнася до доставките, е свързан с минимизирането на вредните емисии от служебните автомобили. Правилата са прости:

  1. Пратките от склада до куриера се носят на ръка в над 99.6 % от случаите;
  2.  За пратките в кварталите: Младост 1, 2,3 и Дървеница не се използва автомобил, когато времето го позволява;
  3. Редуцираме до минимум използването на торбички при доставките на стоки.

Вярваме, че най-добрата мотивация е личния пример. Екипът на Йосиал прилага ежедневно в домакинството следните принципи:

  1. Дозираме препаратите според указанията на производителя;
  2. Използваме препарати без фталати;
  3. Когато и където е възможно използваме по-големи разфасовки ( веро 5 л, течен сапун 5 л, Ариел за 70 пранета);
  4. Най-често употребявания уред в домакинството е пералнята. Нейното използване е от съществено значение в борбата срещу замърсяването на околната среда. Правилното дозиране на препаратите, избора на програма и селекция на дрехите са в основата на по-дългия живот на уреда, по-малко мръсна вода, изхвърлена в реките и спестени пари от сметки.
  5. Използване на препарати в опаковки с по-малко пластмаса. Пример за такъв тип е сапунът за пране на Шанте клер за 22 изпирания.

Ще се радваме да споделите Вашата обратна връзка и идеи, как се справяте и как ние бихме могли да бъдем още по-добри в тази нелека кауза. Пишете на yosial@abv.bg, а ние ще се отблагодарим като Ви дадем 10% отстъпка от всички стоки, които не са на промоция при Вашата поръчка.

Пътническите автомобили са основен замърсител, отговарящ за 60,6% от общите емисии от сухопътния транспорт в Европа.

Проблемът до голяма степен идва от факта, че личните автомобили превозват малък брой хора. Ако всяка кола се ползваше от много хора, това щеше да бъде един от най-чистите видове транспорт. Средният брой пътници през 2018 г. е бил 1,6 души в кола. Затова се търсят други решения – споделяне на автомобили, преминаване към обществен транспорт, използване на велосипеди или ходене пеша.

За цялата 2022 г, като отчет бихме могли да Ви кажем, че сме спестили не по-малко от 44 880 грама CO2.